Kosteikot

Kosteikoilla on tärkeä tehtävä vesiensuojelussa ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä. Puut ja muu kasvillisuus sitovat ravinteita ja toimivat näin suojavyöhykkeenä pellon ja vesistön välissä. Monikerroksiset kasvillisuuskaistat tarjoavat myös tärkeitä elinympäristöjä ja suojapaikkoja linnuille ja nisäkkäille. Kosteikot ovat yksi kustannustehokkaimmista pellon ulkopuolisista toimista, joilla voidaan edistää maatalouden vesiensuojelua. Toimiva kosteikko voi pidättää yli puolet sinne kulkeutuvasta ravinnekuormasta ja kiintoaineksesta, joten kosteikon perustamisella on merkittävä vaikutus järven tilaan. Kiljanjärven valuma-alueilla on jo kuusi valmista kosteikkoa ja kaksi on tekeillä mahdollisesti jo tänä syksynä (v. 2021).

Säännöstely

Kiljanjärveä on säännöstelty vuodesta 1970 lähtien. Tällä hetkellä säännöstelyväli (luvanvarainen) on 1,95 m, mutta käytännössä ei aina näin paljon. Säännöstelyllä on yleensä sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Kiljanjärvi on osa suurempaa voimalaitostaloutta.

Kalastus

Kiljanjärven kalastuksessa pääasiallisina saaliskaloina ovat kuha, hauki ja ahven. Kuhaa, kuten myös siikaa on istutettu järveen monien vuosien ajan. Kuha on menestynyt kohtalaisen hyvin, mutta siika selvästi huonommin. Myös rapua on istutettu, mutta sen kanta on nykyään hyvin heikko.

Galleria